Pagan Federation International Pagan Federation International Forum Index Wiccan Rede Magazine

Maanlanding 50 jaar geleden 20 juli 1969

New topic   Reply to topic Pagan Federation International Forum Index => Dutch/Frisian language forum
 
Previous :: Next  
Author Message
Morgana Post number 25743 Posted: 16th July 2019     Subject: Maanlanding 50 jaar geleden 20 juli 1969
View user's profile
Maanlanding 50 jaar geleden 20 juli 1969
(Dates of the whole journey: Jul 16, 1969 – Jul 24, 1969)

Apollo 11: de onmogelijke maanmissie
George van Hal 15 juli 2019, Volkskrant

Dinsdag 50 jaar geleden kwam de Saturnus V-raket met bulderend geweld los van de aarde. Drie Amerikaanse astronauten – Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins – zouden vier dagen later bij de maan aankomen en daar de geschiedenis van de mensheid voor eeuwig veranderen. Een prestatie die om drie redenen nog altijd ongeëvenaard is.

(Voetstap op de maan, gezet tijdens de eerste wandeling op de maan van de Apollo 11-astronauten. Foto: NASA

Apollo 11 deinde mee op een golf van ­extreme politieke wil
‘Ik geloof dat deze natie zich erop moet toeleggen om, voordat dit decennium voorbij is, een mens op de maan te zetten en hem veilig naar de aarde te laten terugkeren’, zei de Amerikaanse president John F. Kennedy in mei 1961 ­tegen het Amerikaans Congres. Daarmee gaf hij het startsein voor een monsterproject dat zijn weerga nog altijd niet kent.

In de jaren zestig had de ruimte zich ontpopt tot het belangrijkste strijdveld van de Koude Oorlog. Het werd het toneel voor een potje technologisch armpje drukken dat zou moeten bewijzen welke ideologie – democratie of communisme – tot de grootste heldendaden in staat was.

Voor Apollo 11 werd uitgebreid getraind. In het ruimtepak zit astronaut Don L. Lind, die trainde als back-up voor de drie astronauten. Tijdens de missie deed hij dienst als communicatie-officieer vanuit de vluchtleiding. Op beide foto's kijkt Apollo 11-astronaut Buzz Aldrin vanaf de zijkant toe. Foto: NASA

Kennedy wist dat hij die strijd aan het verliezen was. De eerste ruimtesonde (Spoetnik, 1957), de eerste mens in de ruimte (Joeri Gagarin, april 1961) – het waren telkens weer die vermaledijde Sovjets die als eerste de volgende mijlpaal bereikten. Alleen met spierballentaal en een schier onhaalbare doelstelling, kon hij het tij nog keren en het aangekondigd verlies ombuigen naar winst.

En dus werd in de Verenigde Staten een operatie op poten gezet die groter was dan het Manhattan Project dat de atoombom bouwde. Tegen de tijd dat men klaar was voor de eerste Apollomissie, 1967, sleutelden bij ruimtevaart­bedrijven verspreid over heel Amerika ruim 400 duizend medewerkers aan de technologie die de mens voor het eerst op een ander ­hemellichaam moest zetten.

(De iconische foto van Apollo 11. Dit is overigens niet Neil Armstrong, maar Buzz Aldrin. Armstrong is wel op de foto te zien: als fotograaf, gereflecteerd in de helm van Aldrin. Foto: NASA)

([i]lees meer... /i]
https://www.volkskrant. ... -maanmissie/
Show:   
New topic    Reply to topic Pagan Federation International Forum Index => Dutch/Frisian language forum
Show YouTube films

All times are GMT + 1 hour
Overviews
  New posts :: Recent posts :: 24 hour digest :: Search

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

 

Admin

phpBB 2.0.23 © 2001-2008 phpBB group