Pagan Federation International Pagan Federation International Forum Index Wiccan Rede Magazine

Bijeenkomst ‘Religie anno 2018’

New topic   Reply to topic Pagan Federation International Forum Index => Community Circle
 
Previous :: Next  
Author Message
Morgana Post number 25015 Posted: 12th October 2018     Subject: Bijeenkomst ‘Religie anno 2018’
View user's profile
Bijeenkomst ‘Religie anno 2018’
24 oktober 2018 13:30

Utrechts Centrum voor de Kunsten
Op 24 en 25 oktober wordt de afsluitende conferentie van het NWO-programma ‘Religie in de moderne samenleving’ georganiseerd in Utrecht. Op woensdagmiddag 24 oktober vindt het publieksevenement ‘Religie anno 2018’ plaats in het Utrechtse Centrum voor de Kunsten. Dan gaan onderzoekers, beleidsmakers en andere geïnteresseerden met elkaar in debat over wetgeving, identiteit en publieke sfeer.

De laatste decennia is religie weer meer in de openbaarheid getreden. In de tweede helft van de twintigste eeuw werd geloof verbannen naar de privésfeer. Anno 2018 is er veel meer openheid rond religie. Nu zijn er reli-festivals, openbare dooprituelen en massale herdenkingsceremonies. Maar ook revoluties en aanslagen die aan religieuze intenties worden toegeschreven. Welke gevolgen heeft deze nieuwe openheid voor de verschillende religies? En welke omstreden vormen van religie in het publieke domein houden ons het meest bezig en waarom?

Deze en andere vragen staan centraal op de bijeenkomst Religie anno 2018, die de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in samenwerking met dagblad Trouw op woensdag 24 oktober organiseert. Nieuwe inzichten uit het door NWO gefinancierde onderzoek over de veranderende rol van religie in onze samenleving worden gepresenteerd en met elkaar besproken.

Toelichting

We hebben steeds meer te maken met nieuwe vormen van openbaarheid van religie. Deze nieuwe vormen ontstaan onder meer door de ontprivatisering van religie. Een grote rol spelen ook de individualisering, de migratie- en vluchtelingenstromen en nieuwe vormen van communicatie.

De afgelopen decennia zijn de staat, het recht en de publieke sector over het algemeen minder religieus geworden. Maar op bepaalde punten, zoals op het gebied van veiligheid en van de vrijheid van godsdienst, speelt religie juist een sterkere rol.

Daarnaast zijn er nieuwe manieren waarop religie in de openbare ruimte verschijnt. Dat loopt van ‘faithbased’ sociale initiatieven zoals reli-festivals en nieuwe herdenkings- en doodsrituelen tot meer omstreden zaken zoals de zichtbaarheid van hoofddoekjes en discussies over het hergebruik van gebouwen en voorwerpen uit de eredienst.

Religie anno 2018 gaat in op vragen als voldoet ons religiebegrip om de moderne ontwikkelingen te begrijpen en te bediscussiëren? Hoe verandert de publieke ruimte en de verhouding tussen het publieke en het private domein? Welke gevolgen heeft dit voor de verschillende religies? En welke (omstreden) vormen van religie in het publieke domein houden ons het meest bezig en waarom?

De conferentie behandelt de vragen over religie en openbaarheid aan de hand van drie thema’s: religie en wetgeving, religie en identiteit en religie en de publieke sfeer. Deze thema’s worden besproken in drie parallelle sessies door middel van een Lagerhuisdebat. In elke sessie gaat een columnist in gesprek met onderzoekers van het NWO-programma Religie in de moderne samenleving. Het publiek is welkom om aan de discussie mee te doen.

(lees verder... )
https://www.nieuwwij.nl ... e-anno-2018/

AANMELDEN
Op 24 en 25 oktober vindt de afsluitende conferentie van het NWO-programma ‘Religie in de moderne samenleving‘ plaats in Utrecht. Op woensdagmiddag 24 oktober is het publieksevenement ‘Religie anno 2018’. Dan gaan onderzoekers, beleidsmakers en andere geïnteresseerden met elkaar in debat over wetgeving, identiteit en publieke sfeer.

Bijeenkomst Religie anno 2018

aanmelden hier;
http://wvscongres.nl/ev ... e-anno-2018/
Show:   
New topic    Reply to topic Pagan Federation International Forum Index => Community Circle
Show YouTube films

All times are GMT + 1 hour
Overviews
  New posts :: Recent posts :: 24 hour digest :: Search

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

 

Admin

phpBB 2.0.23 © 2001-2008 phpBB group