Pagan Federation International Pagan Federation International Forum Index Wiccan Rede Magazine

In the Netherlands

New topic   Reply to topic Pagan Federation International Forum Index => Pagan Places and Sacred Spaces
 
Previous :: Next  
Author Message
Morgana Post number 25551 Posted: 10th April 2019     Subject: In the Netherlands
View user's profile

Natuurgebied WolfhezeDe Wodanseiken van Wolfheze
Naam: Natuurgebied Wolfheze
Soort: Grafheuvels, bomen en kerkje

Adres: Oude Kloosterweg 1, 6874 AA Wolfheze

Ze staan er al sinds mensenheugenis: de Wodanseiken in Wolfheze. Hun naam roept iets geheimzinnigs op. Ze staan te midden van veel soortgenoten. Stonden ze vanouds misschien in een heilig eikenbos? Dan is er ook nog de Duizendjarige Den en de KoningsheuvelÖÖ
Een bijzonder natuurgebied

Het natuurgebied Wolfheze ligt ten zuiden van het dorp met dezelfde naam. Het heeft een lange geschiedenis. Er zijn duizend jaar oude grafheuvels te vinden en in het bos staan bomen die een respectabele leeftijd bereikt hebben. Op de plaats van een verlaten dorpje zijn fundamenten van een oud kerkje opgegraven. De wandelroute die ik volg is uitgezet door boswachter Herman Veerbeek en beschreven op de website van Natuurmonumenten. Vier van de elf punten hebben mijn speciale belangstelling: de Duizendjarige Den, de Koningsheuvel, de Wodanseiken en het vroegere kerkdorp Wolfheze. Naar die plaatsen is onderzoek gedaan door de Leylijnen Werkgroep Arnhem-Wageningen. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Is er iets van die energie waar te nemen?

(en nog veel meer hier/ and more here

https://www.pansophia.n ... ed-wolfheze/
Morgana Post number 25552 Posted: 10th April 2019     Subject: Landgoed Beekhuizen en de Keijenberg
View user's profile
Landgoed Beekhuizen en de KeijenbergNaam: het landgoed Beekhuizen en de Keijenberg bij Velp. Nationaal Park Veluwezoom, Gelderland

Soort: stuwwal en bron

Adres: Heuvenseweg 6a, 6991 JE Rheden

Kasteel Biljoen bij een Veluwse stuwwal

In de Middeleeuwen, toen Velp nog slechts een vlek was van enige boerenhoeven en een kerk, lag dicht bij de IJssel kasteel Biljoen. Vanaf de torens had de bezitter van het slot in het zuidoosten en zuiden uitzicht op de heuvelruggen van Montferland en het Rijk van Nijmegen. Veel dichterbij, nauwelijks een kilometer ten westen van het slot, eindigde het deel van de Veluwse stuwwal dat vanaf de 18e eeuw de Keijenberg genoemd zou worden. Een beek die daar vandaan stroomde voedde de slotgracht.

Het liefdesverdriet van Mooi Ann

Eeuwen later, toen het kasteel geen strategische waarde als verdedigingswerk meer bezat en er architectonische ingrepen waren toegepast om het wooncomfort te verbeteren, schijnt zich een merkwaardige gebeurtenis te hebben voorgedaan. Een jonker had een meisje uit de omgeving het hoofd volkomen op hol gebracht, maar had op aandringen van zijn ouders de relatie beŽindigd. Daarop stortte de jonge vrouw zich, wanhopig van liefdesverdriet, in de slotgracht en verdronk daar jammerlijk. Sindsdien kon men haar, in de donkere tijd van het jaar bij het water zien ronddolen en horen klagen. In de overlevering werd ze Mooi Ann genoemd.

Het Gelders ArcadiŽ

Kasteelheer Johan Frederik Willen van Spaen (1746-1827) maakte van de Keijenberg en het landgoed Beekhuizen een landschappelijk lustoord dat al spoedig het Gelders ArcadiŽ genoemd werd. Hij had zich laten inspireren door wat hij tijdens zijn reizen in ItaliŽ, Zwitserland en Frankrijk gezien had. De oorspronkelijke beek was een natuurlijke waterloop die steeds dieper werd uitgegraven om de watermolens langs de loop te kunnen aandrijven. Bij de aanleg van het landgoed werd de beek voorzien van vijvers, watervallen en rotspartijen. Op de hellingen van de Keijenberg werd een spiraalvormig pad aangelegd. Daar doorheen liepen zestien lanen die vanaf de top uitzicht boden op de omgeving en het IJsseldal. Er werden zelfs borden geplaatst met teksten van klassieke en eigentijdse schrijvers over paradijselijke landschappen.

Terug naar een gevarieerd, oeroud landschap

Na verloop van tijd verdween de allure en grandeur van het aangelegde landschap. Het onderhoud stagneerde en de waterwerken raakten gaandeweg in verval. Het water hernam zijn zijn vrije loop en de ongekunstelde natuur keerde stukje bij beetje terug. Ondanks het feit dat recentelijk enige reconstructiewerkzaamheden hebben plaatsgevonden, krijg ik het gevoel dat ik hier in een oeroud gebied wandelen. Het reliŽf is er bijna overal sterk wisselend. Naast hoge toppen met steile hellingen zijn er smalle en brede dalen die aantonen dat de tomeloze krachten van de twee laatste ijstijden hier enorm huisgehouden hebben. Zand- en grindlagen die twee miljoen jaar lang door Rijn en Maas waren afgezet, werden tijdens de voorlaatste ijstijd door het ijs opgestuwd en ondersteboven geperst tot heuvelruggen waarna smeltwater diepe dalen naar het lagere land uitsleet. In de laatste ijstijd werden tienduizenden jaren lang bloot liggende zandmassaís door poolwinden naar lagere plekken geblazen, terwijl het fijnere lŲss op de zuidelijke hellingen terecht kwam. Tienduizend jaar geleden keerden de bossen geleidelijk aan terug in het landschap.

Met dank aan:
https://www.pansophia.n ... -keijenberg/
Show:   
New topic    Reply to topic Pagan Federation International Forum Index => Pagan Places and Sacred Spaces
Show YouTube films

All times are GMT + 1 hour
Overviews
  New posts :: Recent posts :: 24 hour digest :: Search

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

 

Admin

phpBB 2.0.23 © 2001-2008 phpBB group