Pagan Federation International Pagan Federation International Forum Index Wiccan Rede Magazine

Online meeting over handicap klein, maar fijn!

New topic   Reply to topic Pagan Federation International Forum Index => Dutch/Frisian language forum
 
Previous :: Next  
Author Message
Jochem Post number 25865 Posted: 17th September 2019     Subject: Online meeting over handicap klein, maar fijn!
Zondag 15 september was de eerste online bijeenkomst met pagans en heidenen met een beperking. We waren met een klein groepje, maar het was al snel duidelijk dat alle deelnemers gewend zijn om aan te pakken. Daardoor hadden we een heel goed en krachtdadig gesprek. De volgende online bijeenkomst is op 27 oktober om 15.00 uur.

Na een voorstelrondje hebben we gesproken over wat wij nodig hebben om vanzelfsprekend deelnemer te kunnen zijn binnen onze pagan en heidense gemeenschappen.

Toegankelijke evenementen
Eén van de eerste opmerkingen was dat het volgens (Europese) wet- en regelgeving verplicht is om evenementen voor iedereen toegankelijk te maken. Dat is natuurlijk waar, ook al zijn (nog) niet alle organisatoren hiervan op de hoogte.

Los van wetten is het onze ervaring dat toegankelijkheid vaak beperkt wordt opgevat. Men denkt vooral aan rolstoelgebruikers, en vergeet de toegankelijkheid voor alle andere soorten beperkingen.

Stilstaan bij toegankelijkheid
Dat bracht ons op de stelling dat toegankelijkheid over bewustzijn gaat. Het gaat over het besef bij organisatoren dat in “de achterban” ook mensen met een beperking zijn. En dat deze mensen vaak iets extra’s nodig hebben om mee te kunnen doen.

Hier kunnen wij zelf een steentje aan bijdragen! Wij zouden meer bewustzijn binnen de pagan en heidense gemeenschappen kunnen aanwakkeren. We zouden bijvoorbeeld een bewustwordingscampagne via sociale media kunnen starten.
Of we zouden het goede voorbeeld kunnen geven door zelf een toegankelijk evenement te organiseren. Bij de organisatie van de PFI-NL Spring Gathering waren dit jaar meerdere mensen met een beperking betrokken. De toegankelijkheid was dit jaar dan ook veel beter dan in voorgaande jaren.
Nog een andere optie is dat we structureel bestaande evenementen gaan bezoeken en onszelf zichtbaar maken als onderdeel van de pagan/heidense gemeenschap.

Discussies PFI-forum
Op het Nederlandse deel van het PFI-forum voeren Soleil en Jochem sinds juli een discussie met een serie thema’s rondom toegankelijkheid. Deze discussies worden goed gelezen, dus men heeft interesse voor de onderwerpen.
Maar tot nu toe reageren mensen nog niet. We weten niet waarom dat is, ook al hebben we wel onze vermoedens. Durft men niet uit de kast te komen als pagan/heiden met een beperking? Of ervaart men schroom om ervaringen te delen, omdat men bang is voor oordelen?

Rolmodellen
We vinden het ook belangrijk om rolmodellen te laten zien, zowel voor pagans/heidenen met een beperking zelf (zij hebben ook voorbeelden nodig) als voor de hele gemeenschap (om onze diversiteit zichtbaar te maken). Er zijn genoeg bekende mensen, die zowel een beperking als een band met het paganisme/heidendom hebben.

Filmtip
Tot slot een filmtip: Crazywise is een film over mensen met psychische of psychiatrische beperkingen. Mensen die in het westen als “gek” worden bestempeld en medicatie krijgen, en in het oosten als “wijs” worden gezien en sjamaan of healer worden. Meer info op https://crazywisefilm.com.

Volgende bijeenkomst
Zondag 27 oktober 2019, van 15.00 tot 16.30 uur. Meedoen? Opgeven kan weer bij Soleil: soleil::at::paganfederation.org.
Jochem Post number 25929 Posted: 19th October 2019     Subject: Herinnering: doe mee & meld je aan!
Een korte herinnering voor degenen die (mogelijk) interesse hebben:

Online meeting voor (Nederlandse) pagans/heidenen met een beperking
Op zondag 27 oktober organiseren Soleil en Jochem een tweede online bijeenkomst voor pagans en heidenen met een handicap en/of chronische ziekte. Deze bijeenkomst wordt gehouden van 15.00 tot 16.30 uur.

De eerste bijeenkomst hebben we gesproken over wat wij nodig hebben om vanzelfsprekend deelnemer te zijn binnen onze pagan en heidense gemeenschappen. Ook hebben we gekeken naar hoe wij als deelnemers dit netwerk willen vormgeven. Dat was interessant. Over beide onderwerpen valt nog veel meer te zeggen dan we de eerste meeting hebben kunnen doen! Dus we zullen hier in oktober over door praten. Ook zijn we benieuwd naar eventuele thema's of vragen vanuit de groep.

Deze bijeenkomst is voor alle pagans en heidenen met een handicap en/of chronische ziekte. Zichtbaar of onzichtbaar. Fysiek, psychisch of anderszins. Het is aan jezelf om te bepalen of je jezelf als "doelgroep" beschouwt, of niet. Iedereen die zich aangesproken voelt, is welkom!

Er kunnen maximaal 15 deelnemers meedoen, zodat de groep niet te groot wordt.

Meer info & aanmelden via Soleil: soleil::at::paganfederation.org. Na aanmelding ontvang je info over de online plek van de bijeenkomst.
Show:   
New topic    Reply to topic Pagan Federation International Forum Index => Dutch/Frisian language forum
Show YouTube films

All times are GMT + 1 hour
Overviews
  New posts :: Recent posts :: 24 hour digest :: Search

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

 

Admin

phpBB 2.0.23 © 2001-2008 phpBB group