Pagan Federation International Pagan Federation International Forum Index Wiccan Rede Magazine

Over Nehallenia

New topic   Reply to topic Pagan Federation International Forum Index => Dutch/Frisian language forum
 
Previous :: Next  
Author Message
Morgana Post number 27044 Posted: 9th June 2021     Subject: Over Nehallenia
View user's profile
Topstukkenlezing: Jasper de Bruin / RMO
Over Nehallenia

https://rijksmuseum-van ... 0Ove74MROl4/


Nehalennia beeld zittend op een troon, kalksteen, 82 cm. Vrijstaand beeld behorend bij een tempel. Rijksmuseum van Oudheden Leiden
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nehalennia_(godin)#/media/Bestand: Leiden-Nehalennia-statue. JPG
Morgana Post number 27045 Posted: 9th June 2021     Subject: Nehalennia, drie maal
View user's profile
Nehalennia, drie maal
ON DECEMBER 7, 2018 DOOR JONA LENDERING
Op de onlangs vernieuwde afdeling “Nederland in de Romeinse tijd” in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden is voor het eerst een bijzonder altaar te zien van Nehalennia, de antieke beschermgodin van de Noordzeevaart. Bijzonder, omdat Nehalennia drie keer is afgebeeld. Het altaar is omstreeks 200 n. Chr. door een zekere Marcus Justinius Albus aan de godin gewijd, in 1982 door een amateurarcheoloog in de Oosterschelde opgedoken en onlangs aangekocht door het museum.

Op de meer dan tweehonderd andere bekende Nehalennia-altaren en -fragmenten is de godin alleen afgebeeld, soms zittend en soms staand, met als attributen een mand appelen, een hond en soms een schip. Dat laatste is in lijn met de naam Nehalennia, die volgens de Italiaanse taalkundige Patrizia de Bernardo Stempel in het Keltisch “zij die bij de zee is” betekent. Inderdaad zijn de altaren, die rond Nehalennia’s tempels gestaan moeten hebben, vrijwel allemaal aangetroffen bij de zee, namelijk bij Domburg en in de Oosterschelde bij Colijnsplaat.

Geheel onverwacht komt de drievoudigheid niet: er zijn al eerder inscripties gevonden waarin sprake is van de “godinnen Nehalenniae”. De meervoudige afbeelding is mogelijk een uiting van wat oudheidkundigen “Celtic triplicity” noemen: de Kelten beeldden sommige goden af met drie hoofden, misschien om zo hun bovennatuurlijke kracht te benadrukken. Een ander voorbeeld daarvan is de weergave van de zogenaamde Matres, een triade van moedergodinnen die op tal van plaatsen benoorden de Alpen werd vereerd.

Op grond van de grote populariteit van de Matres overweegt Ruurd Halbertsma, conservator van de RMO-afdeling Nederland in de Romeinse tijd, een andere, nogal nuchtere verklaring voor de drievoudige Nehalennia.

Die altaren waren gemaakt van natuursteen uit het Eifelgebergte, die werd bewerkt in het huidige Keulen. Daar werden ook de afbeeldingen van de goden aangebracht, terwijl de inscriptie met de naam van degene die het altaar had gekocht en aan de goden wijdde, pas later werd toegevoegd in het uiteindelijke heiligdom. Misschien is het nieuwe voorwerp in onze collectie eigenlijk een altaar voor de Matres dat per abuis vanuit Keulen is verstuurd naar Zeeland, waar Marcus Justinus Albus er geen probleem van maakte en het wijdde aan een andere godin dan de afgebeelde. Zo zou het kunnen zijn geweest: een antiek misverstand. Maar in feite weten we het niet.

De ongebruikelijke afbeelding is niet het enige dat dit monumentje bijzonder maakt: het is ook op ongebruikelijke wijze gevonden. Het officiële onderzoek in de Oosterschelde bij Colijnsplaat begon in 1970 en werd enkele jaren later gestaakt omdat de fondsen uitgeput raakten. Eén van de betrokken duikers is op eigen gelegenheid en op eigen kosten, maar in overleg met het Rijksmuseum van Oudheden, verder gegaan en trof in 1982 de Nehalennia-triade aan. Het museum heeft in 2017 met steun van het VSB-fonds, de Vereniging Rembrandt en haar Caius-fonds voor €160.000 in totaal zeventien wetenschappelijk belangrijke stukken van de duiker aangekocht en de Nehalennia-triade nu een ereplaats in de opstelling gegeven.

[Oorspronkelijk in het NRC Handelsblad op 12 oktober 2018.]

https://mainzerbeobacht ... a-drie-maal/


(Nehalennia-altaar (© Rijksmuseum van Oudheden) - wordt ook door Jasper de Bruin besproken, zie vorige artikel)
Show:   
New topic    Reply to topic Pagan Federation International Forum Index => Dutch/Frisian language forum
Show YouTube films

All times are GMT + 1 hour
Overviews
  New posts :: Recent posts :: 24 hour digest :: Search

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

 

Admin

phpBB 2.0.23 © 2001-2008 phpBB group