Pagan Federation International Pagan Federation International Forum Index Wiccan Rede Magazine

WEB: O tablita de blestem din epoca romana, expusa la Muzeul

New topic   Reply to topic Pagan Federation International Forum Index => Romanian language forum
 
Previous :: Next  
Author Message
Ursus Post number 21211 Posted: 3rd September 2014     Subject: WEB: O tablita de blestem din epoca romana, expusa la Muzeul
View user's profile
O tăbliță de blestem din epoca romană, expusă la Muzeul Naţional al Unirii

Autor: RedactiaO tăbliță de blestem (tabellae defixiones) din plumb, descoperită într-o necropolă romană din Alba Iulia, în anticul Apulum, este expusă, timp de o lună, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii. Este vorba despre una dintre cele mai valoroase piese aflate în patrimoniul Muzeului Național al Unirii, informează Agerpres.

Foarte cunoscute în lumea romană, dar extrem de rar descoperite în Provincia Dacia, tăblițele de blestem sunt piese arheologice care ilustrează o parte a credințelor magico-religioase din acea epocă.

A doua descoperire de acest gen din țara noastră, după cea de la Orșova, din orașul antic Dierna, care era însă pe o foaie de aur, tăblița de plumb a fost găsită în 2007 sub un schelet dintr-un mormânt de epocă romană din necropola de pe Dealul Furcilor din Alba Iulia. Aceasta a fost descoperită în timpul descărcării de sarcină arheologică a unui teren în vederea construirii unei locuințe. Arheologii au găsit atunci 29 de morminte, dintre care 27 de epocă romană, din secolele II-III.

Piesa, de 11 centimetri lungime și 6 centimetri lățime, este inscripționată, în latina cursivă, pe ambele fețe, pe 22 de rânduri, pe o foaie de plumb. Inițial, din cauza stării precare în care se afla tăblița, ea fiind găsită rulată, cele scrise pe piesă nu au putut fi citite. În urma procesului de restaurare, după ce piesa a fost curățată și stabilizată chimic, arheologii au realizat că au descoperit o piesă deosebită și extrem de rară.

În vara lui 2008, atunci când au anunțat descoperirea, ce doi arheologi care au găsit artefactul, George Bounegru și Ilie Lascu, nu au divulgat și textul plăcuței, el apărând inițial într-o revistă de specialitate din Germania. Practic, pe aceasta sunt inscripționate numele mai multor persoane, la genitiv, toate femei, printre care Iulia, Flavia, Aurelia, asupra cărora era aruncat blestemul.

Mistici, atunci când voiau să blesteme pe cineva, romanii scriau "cuvinte grele" pe niște tăblițe pe care le strecurau într-un mormânt, convinși că mortul va duce mesajul pe lumea cealaltă.

'Potrivit credinței romane, odată cu trecerea în Lumea de Dincolo, fiecare defunct intra în categoria Zeilor Mari devenind protector al familiei rămase în lumea celor vii. Probabil că blestemându-i-se numele cuiva, acea persoană nu mai putea fi individualizată', a menționat George Bounegru. El a precizat că această tăbliță a fost ascunsă sub veșmintele celui decedat.

Tabellae defixiones era, în general, de plumb, material pe care romanii îl considerau un metal cu proprietăți malefice. Pe tăblițe erau inscripționate mesaje adresate unor divinități sau spirite infernale, pentru ca acestea să exercite o influență negativă asupra existenței, a bunurilor sau rudelor persoanei vizate în imprecație. Tăblițele erau depuse în locuințe, temple și, mai ales, în morminte.

Piesa de patrimoniu poate fi admirată până la sfârșitul lunii septembrie la Muzeul Național al Unirii.

Sursa:
http://www.historia.ro/ ... al-al-unirii
Ursus Post number 21249 Posted: 15th September 2014     Subject: Tabella defixionis - placuta de blestem din epoca romana
View user's profile
FOTO: Tabella defixionis – plăcuţa de blestem din epoca romană descoperită la Apulum acum 7 ani, exponatul lunii, la Muzeul Unirii. Ce însemna această plăcuţă

Adăugat de Alexandra Mates în 2 septembrie 2014.
Salvat la Curier Judetean (http://www.ziarulunirea.ro/category/curier-judetean)
Una dintre cele mai valoroase piese ale Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia face obiectul exponatului lunii septembrie. Este vorba despre o plăcuţă de blestem din epoca romană – Tabella defixionis. Plăcuţa a fost descoperită în anul 2007, cu ocazia desfăşurării unor cercetări preventive pe suprafaţa necropolei sudice de la Apulum, actualul oraş Alba Iulia, într-un mormânt de epocă romană. Foarte cunoscute în lumea romană, dar extrem de rar descoperite în Provincia Dacia, tăbliţele de blestem sunt piese arheologice care ilustrează o parte a credinţelor magico-religioase din acea epocă. Mai există o singură plăcuţă, de aur, în Provincia Dacia, descoperită la Dierna.

Plăcuţa de blestem şi însemnătatea ei a fost prezentată marţi, la Muzeul Unirii, de către istoricul George Bounegru, coodonatorul cercetărilor arheologice în timpul cărora a fost descoperită piesa.

“Plăcuţa a fost plasată undeva sub veşmintele morţilor, ascunsă de ochii lumii. Este o tăbliţă de plumb pe care sunt inscripţionate numele mai multor persoane. În credinţa romană se considera că mortul, sufletul mortului ajunge undeva în lumea de dincolo, unde este în contact atât cu zeităţile cât şi cu sufletul altor morţi. În lumea de dincolo, mortul ajungea să fie acea categorie a Zeilor Mari, cei care ofereau protecţie familiilor rămase în lumea celor vii. Plăcuţa aceasta conţine numele unor persoane, vreo şapte. Sunt nume feminine, la cazul genitiv. Numele Iuliei, numele Aureliei, Flaviei, apare frecvent”, a explicat George.

Istoricul spune că această înşiruire de nume o face diferită de celelalte plăcuţe. De exemplu cele pe care le cunoaştem special din Britannia sunt foarte clare “Zeule Mercur, fă ca lui ăla să i se taie, să-i dispară, să-i moară”, etc, în timp ce plăcuţa de blestem de la Apulum nu menţionează ce anume, ci doar numele persoanelor.

Prin această plăcuţă se blestema practic identitatea acelei persoane scrijelite, ea rămânea fără nume. Nu mai putea fi ajutat, sau dacă trecea în lumea de dincolo nu putea să-i ajute pe ceilalţi ai săi, rămaşi în lumea celor vii.

“Mortul trebuia să mijlocească, să aducă din lumea celor vii, iar când veneau Zeii Mari, divinităţile în jurul lui, mortul avea o serie de obiecte, inventarul său funerar, vase, opaiţe şi cei mai avea să-l ajute în lumea de dincolo. Printre acestea şi plăcuţa de blestem, un mesaj din partea celor de afară pentru Zeii Infernului”, a spus George Bounegru.

Plăcuţa a fost descoperită cu ocazia desfăşurării unor cercetări preventive pe suprafaţa necropolei sudice de a Apulum, actualul oraş Alba Iulia. Anticul centru de la Apulum, ce cuprinde două oraşe, municipium colonia Aurelia Apulensis / municipium Septimium Apulensis şi un castru de legiune, are până în prezent identificate două necropole mari, şi alte două posibile arii de înmormântare poziţionate de-a lungul drumurilor importante care legau acest centru de restul provinciei. În necropola sudică, primele morminte au fost descoperite în 1898 de către A. Cserni, primul custode al muzeului din Alba Iulia. Descoperirile au rămas însă nepublicate.

În ultimii ani, pe suprafaţa celor două necropole s-au făcut cercetări cu caracter preventiv determinate de construirea în zonele respective a unor imobile. Cercetarea celor de la muzeu s-a desfăşurat în necropola sudică (pe proprietatea lui Martini Daniel) şi a avut ca obiect descărcarea de sarcină arheologică a suprafeţei în vederea construirii unei locuinţe. Atunci au fost descoperite 29 de morminte, dintre care 27 de epocă romană iar două aparţinând perioadei medieval timpurie. Inventarul mormintelor de epocă romană este sărăcăcios, ele fiind jefuite.Într-un mormânt de epocă romană, M 27, a fost descoperită plăcuţa de blestem – Tabella defixionis. Acesta aparţine unui subiect adult, defunctul fiind depus cu capul la vest. Piesa se afla undeva în partea stângă a corpului, în zona bazinului. “Poziţionarea sa ne induce ideea că a fost ascunsă nu sub cadavru, ci sub elementele de vestimentaţie ale defunctului, într-o zonă ferită de ochii celorlalţi participanţi la înmormântare. ”

Piesa este realizată dintr-o lamelă de plumb scrijelită pe ambele feţe. Ea a fost descoperită rulată şi aflată într-o stare de conservare precară, metalul fiind transformat în mare parte în produşi de coroziune. Această stare de fapt i-a anulat practic plasticitatea caracteristică şi nu a permis derularea sau refacrerea materialului prin tratament termic, ci doar prin tensionare mecanică.

Astăzi, piesa se păstrează în stare fragmentară cu rumătoarele dimensiuni: 11 cm Lungime şi 6 cm lăţime.

În provincia Dacia mai este o singură plăcuţă, descoperită la Dierna, o plăcuţă de aur, semn că duşmanii aveau şi ei valoarea lor, a cărei traducere e uşor diferită. “Demonul spurcăciunii să te tulbure Aelius Firmus, să stai deasupra capului Iuliei Surilla”.

În Britannia sun celebre plăcuţele de la Uley, Paganshill sau Lidney. Zeii invocaţi sunt zei barbari, în special demoni din religiile orientale, demoni mazdeişti, divinităţi egiptene, amestecaţi conform imaginaţiei vrăjitoarelor pentru a asigura succesul celui care a pus blestemul şi insuccesul celui pe care a fost aruncat.

Pentru cei interesaţi, plăcuţa va rămâne expusă la muzeu timp de o lună de zile.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Vă prezentăm mai jos imagini cu plăcuţa de blestem Tabella defixionis, de la Muzeul Unirii din Alba Iulia:


.


Alexandra MATEȘ
http://www.ziarulunirea.ro/author/alexandra-mates
Email: ale_mates::at::yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Sursa:
http://www.ziarulunirea ... -282902.html
Show:   
New topic    Reply to topic Pagan Federation International Forum Index => Romanian language forum
Show YouTube films

All times are GMT + 1 hour
Overviews
  New posts :: Recent posts :: 24 hour digest :: Search

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

 

Admin

phpBB 2.0.23 © 2001-2008 phpBB group